menu
Blog

Kazna od 405 milijuna eura prijeti INSTAGRAMU!

Kazna od 405 milijuna eura prijeti INSTAGRAMU!

Donijeta je odluka o dugotrajnoj žalbi u vezi s načinom na koji platforma društvenih medija Instagram postupa s podacima djece, ali nema zasad daljnih podataka o odluci.

Istragu o tome kako  Instagram postupa s podacima djece otvorio je DPC, irsko nadzorno tijelo (nadležno tijelo za vlasnika Intagrama, Meta Platforms Ireland Ltd), još u rujnu 2020.

Irski DPC potvrdio je visinu kazne. Zamjenik povjerenika, Graham Doyle, rekao je za TechCrunch: “Donijeli smo našu konačnu odluku prošlog petka i ona sadrži kaznu od 405 milijuna eura. Svi detalji odluke bit će objavljeni sljedeći tjedan.”

Žalba je bila usredotočena na platformsku obradu podataka djece za poslovne račune i na sustav registracije korisnika kojim je upravljala, a utvrđeno je da može dovesti do toga da računi dječjih korisnika prema zadanim postavkama budu “javni”, osim ako korisnik nije promijenio postavke računa da ga postavi na “privatno”.

Opća uredba o zaštiti podataka postavlja stroge zahtjeve koji se tiču zadanih postavka privatnosti — a posebice za poboljšanje zaštite dječjih informacija i osiguranje da usluge namijenjene djeci budu u skladu s načelima transparentnosti i odgovornosti.

Očekuje se da će obrazloženje kazne za Instagram biti objavljeno u nadolazećim danima, kada konačna odluka bude objavljena sljedeći tjedan.

Ostale

Novosti

Pridružite se našoj email listi

Prvi saznajte za promjene i nova mišljenja nadzornih tijela i inspekcije, čitajte o presudama Suda EU i nacionalnih sudova, drugim novostima i primjerima iz prakse te uživajte u specijalnim ponudama namijenjenim samo našim pretplatnicima.