menu
Blog

Kako pravilno koristiti „kolačiće“?

Kako pravilno koristiti „kolačiće“?

NOYB (None of Your Business) – neprofitna organizacija vođena austrijskim odvjetnikom Maxom Schremsom (aktivisti na području zaštite osobnih podataka), poslala je više od 500 nacrta tužbi tvrtkama u 33 različite države zbog njihovog nepoštivanja zakonskih obveza prilikom korištenja “kolačića”.

Radi se o svim članicama Europske Unije/Europskog gospodarskog prostora, osim Malte i Lihtenštajna, što znači da su ovdje uključene i neke hrvatske tvrtke!

Trenutno ne znamo o kome se radi, ali ćemo zasigurno saznati ako NOYB pokrene službeni postupak pred našim nadzornim tijelom, pred Agencijom za zaštitu osobnih podataka!

Također, NOYB želi podnijeti 10.000 novih žalbi pomoću novog alata koji može utvrditi usklađenost web stranicama s GDPR-om.

NOYB upozorava na sljedeće probleme u vezi „kolačića“:

  • Pored opcije „prihvaćam“ često ne postoji opcija „odbijam“, što korisnicima web stranica otežava odbijanje „kolačića“.
  • U skočnom prozoru prethodno su bile označene kućice, što kod korisniku stvara lažan osjećaj “slobodno danog pristanka”.
  • „Kolačići“ su netočno i nepotpuno klasificirani i navedene su pogrešne tvrdnje o postojanju legitimnog interesa.
  • Teško je naknadno povući pristanak u vezi korištenja „kolačića“.

NOYB je proveo i opsežno istraživanje u kojem je došao do sljedećih šokantnih rezultata!

  • 81% web stranica ne nudi mogućnost odbijanja “kolačića” na naslovnoj stranici

Prilikom dolaska na web stranicu, korisnici moraju odmah imati ponuđene opcije: „prihvaćam“ i „odbijam“.

  • 15% web stranica ima unaprijed označene kućice

Kućice ne smiju biti prethodno označene, odnosno „pre-ticked boxes“ nisu u skladu s konceptom dobrovoljnog pristanka.

  • 51% web stranica ima link umjesto opcije „odbijam“

Skočni prozori ne smiju sadržavati linkove umjesto opcije za odbijanje „kolačića“. „Odbijam“ mora biti dostupno odmah, prilikom prvog dolaska na stranicu.

  • 73% web stranica nas pokušava navesti da kliknemo „prihvati“ koristeći zbunjujuće boje i kontrast

Opcije „prihvaćam“ i „odbijam“ moraju biti jednake veličine i boje, jednako jasno uočljive na web stranici. Nije dozvoljeno „kamufliranje“ opcije „odbijam“ kako ju korisnik ne bi odmah uočio.

  • 90% web stranica ne omogućava jednostavno naknadno povlačenje privole za kolačiće.

 Korisnik web stranice uvijek mora imati mogućnost brzog i jednostavnog naknadnog povlačenja privole.

  • 21% web stranica ima označeno neke marketinške kolačiće kao nužne

Bez privole se smiju instalirati samo kolačići koji su nužni za ključnu funkcionalnost web stranice. Nužni kolačići se koriste na temelju legitimnog interesa i korisnik ih ne može odbiti ako želi dalje nastaviti koristiti web stranicu.  Stoga je bitno točno klasificirati kolačiće, odnosno odrediti koji kolačići su uistinu nužni za pravilno funkcioniranje web stranice.

 Uz sve navedeno, ukoliko želite biti usklađeni, ne dobiti kaznu, ali i zadovoljiti svoj marketing i ciljeve poslovanja obratite se stručnjacima jer niti jedan skočni prozor nije isti. Zapamtite: iza skočnog prozora pojedinog web mjesta stoje okolnosti i rizici koje je možda ta strana spremna platiti i može platiti, a vi to ne možete.

 

 

 

Ostale

Novosti

Pridružite se našoj email listi

Prvi saznajte za promjene i nova mišljenja nadzornih tijela i inspekcije, čitajte o presudama Suda EU i nacionalnih sudova, drugim novostima i primjerima iz prakse te uživajte u specijalnim ponudama namijenjenim samo našim pretplatnicima.