menu
Blog

AZOP je izrekao svoju prvu novčanu kaznu

AZOP je izrekao svoju prvu novčanu kaznu

Nakon skoro dvije godine od stupanja na snagu Opće uredbe o zaštiti podataka Agencija za zaštitu osobnih podataka RH (AZOP) izrekla je svoju prvu novčanu kaznu, a to neće biti i posljednja.

Što se dogodilo? 

Naime, još od listopada 2018. AZOP je zaprimao pritužbe građana na postupke jedne Banke. Građani su tražili dostavu kreditne dokumentacije koja se odnosi na sklopljene ugovore o kreditu u švicarskim francima (CHF) s predmetnom Bankom, što je Banka odbijala ustupiti građanima.

Mora se naglasiti kako je svako obraćanje građana bilo legitimno i s pretpostavkom poštivanja i primjene prava na pristup osobnim podacima.

Povrijeđena su prava preko 2500 ispitanika.

Nakon svega, u Zagrebu je 13. ožujka AZOP objavio informaciju o izricanju prve novčane kazne.

Prilikom objave ne navodi se informacija koja ja Banka kažnjena niti koliko, navode samo da je riječ o težem prekršaju za koji je predviđena kazna do 20 milijuna eura.

Ostaje nam pričekati objavu Odluke i samog teksta Rješenja čiju detaljnu analizu ćemo dati svim polaznicima naših Online edukacija.

Na kraju, morate znati kako je ovo tek prva, no ne i posljednja kazna. Tijekom nadolazećih mjeseci, kako se budu završavali postupci koji su u tijeku od 2018-te godine, ovakvih objava bit će još.

Ostale

Novosti

Pridružite se našoj email listi

Prvi saznajte za promjene i nova mišljenja nadzornih tijela i inspekcije, čitajte o presudama Suda EU i nacionalnih sudova, drugim novostima i primjerima iz prakse te uživajte u specijalnim ponudama namijenjenim samo našim pretplatnicima.