menu
Blog

Novi PRIVACY SHIELD?

Novi PRIVACY SHIELD?

U petak, 7. listopada 2022., predsjednik Joe Biden potpisao je Izvršnu naredbu ( EO ), koja će omogućiti provedbu novog EU-SAD okvira za zaštitu i privatnost podataka ( Okvir ) – razvoj je to događaja koji su dugo očekivale sve organizacije koje prenose podatake iz EU u SAD.

Okvir ima za cilj popuniti prazninu koja je ostala nakon poništenja Privacy Shield-a, nakon odluke Suda EU „Schrems II” od 16. srpnja 2020., kojom je utvrđeno da Privacy Shield nudi nedovoljnu zaštitu ispitanicima, građanima EU.

U priopćenju koje je objavila Bijela kuća objašnjeno je da Okvir namjerava “obnoviti važnu pravnu osnovu za transatlantske protoke podataka”. Konkretno, cilj je riješiti zabrinutost EU-a zbog prakse nadzora u SAD-u. EO rješava takvu zabrinutost na sljedeći način:

  • prvo, usvajanje novih zaštitnih mjera koje će regulirati američko prikupljanje obavještajnih podataka, zahtijevajući od njih samo ono što je nužno i razmjerno ; i
  • drugo, uvođenjem novog mehanizma pravne zaštite u dva koraka – ispitanici koji vjeruju da su njihovi podaci obrađeni u suprotnosti s primjenjivim zakonom SAD-a (uključujući poboljšane zaštitne mjere u EO), moći će se, u prvom stupnju, žaliti Službeniku za zaštitu građanskih sloboda (CLPO) ravnatelja Nacionalne obavještajne službe i kao drugi korak podnijeti zahtjev za reviziju bilo koje odluke CLPO-a novoosnovanom neovisnom sudu za reviziju u odnosu na predmete zaštite podataka.

izjavi koju je početkom godine objavio Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB), Okvir je opisan kao “pozitivan prvi korak u pravom smjeru”. EDPB je također naveo da se raduje ocjeni Okvira, a posebno analizi:

  • kako ove reforme osiguravaju da je prikupljanje osobnih podataka u svrhe nacionalne sigurnosti ograničeno na ono što je strogo neophodno i razmjerno; i
  • u kojoj mjeri najavljeni neovisni mehanizam pravne zaštite poštuje pravo pojedinaca iz EGP-a na učinkovit pravni lijek i pošteno suđenje.

Okvir – sljedeći koraci:

Uvođenje Okvira sada će potaknuti pokretanje procjene primjerenosti SAD-a od strane Europske komisije. Ovaj će postupak uključivati ​​nacrt odluke o primjerenosti koju će predložiti Komisija, EDPB će izdati neobvezujuće mišljenje, glasovanje država članica EU-a da odobre odluku i konačno, službeno usvajanje od strane nadležnih tijela EU.

Ovaj proces ratifikacije mogao bi potrajati čak šest mjeseci, što bi značilo da se odluka o primjerenosti možda neće ostvariti do ožujka 2023. – do kada bi bilo razborito da organizacije nastave slijediti preporuke EDPB-a o mjerama koje dopunjuju alate za prijenos, kako bi se osigurala usklađenost s EU razinom zaštite osobnih podataka.

Organizacije unutar EU-a nadat će se da će Okvir moći riješiti probleme koje je pokrenuo „Schrems II“, s obzirom na trenutni teret povezan s poduzimanjem prijenosa EGP-SAD. Međutim, ostaje za vidjeti hoće li ovaj novi aranžman biti siguran od aktivista Maxa Schremsa, koji je već izjavio da se “na prvi pogled čini da temeljna pitanja nisu riješena i da će se vratiti na CJEU (EU sud) prije ili kasnije”.

Zajednička izjava SAD-a i Velike Britanije:

Uz EO koji je potpisan 7. listopada 2022., SAD i UK izdali su zajedničku izjavu pod naslovom ‘Novi sveobuhvatni dijalog o tehnologiji i podacima te napredak u pogledu adekvatnosti podataka’ koja je uključivala dvije glavne objave:

  • Američko-UK tehnološko partnerstvo : koje će uključivati ​​stvaranje novog ‘Sveobuhvatnog dijaloga o tehnologiji na višoj razini’, s ciljem poticanja zajedničkih napora i potpunog ostvarivanja prednosti tehnološkog napretka; i
  • Značajan napredak u raspravama o primjerenosti podataka između Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a :u zajedničkoj izjavi navedeno je da Ujedinjeno Kraljevstvo pozdravlja objavljivanje EO-a i da namjerava raditi na „svrhovitom zaključku [svoje] procjene, s ciljem izdavanja odluke o primjerenosti koja će obnoviti stabilan i pouzdan mehanizam za protok podataka UK-US”. Najvažnije je da su vlasti SAD-a izjavile da, pod uvjetom da Ujedinjeno Kraljevstvo ispuni potrebne preduvjete, namjeravaju “odrediti Ujedinjeno Kraljevstvo kao kvalificiranu državu prema EO-u”, što će pojedincima iz UK-a koji podnesu valjane pritužbe omogućiti pristup EO-ovom mehanizmu pravne zaštite. Takvo će imenovanje vjerojatno predstavljati osnovu i igrati značajnu ulogu u brzom donošenju odluke o primjerenosti u UK-u u odnosu na SAD.

Odjel za digitalno, kulturu, medije i sport također je 7. listopada objavio priopćenje za javnost ističući postignuti pozitivan napredak.

Poduzeća u Ujedinjenom Kraljevstvu stoga očito čekaju sa zaustavljenim dahom daljnji napredak u raspravama o primjerenosti između Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a s nadom da će krenuti istim putem kao i Okvir. Međutim, s obzirom na komentare gospodina Schremsa, ostaje za vidjeti hoće li ove aktivnosti riješiti probleme oko transatlantskog prijenosa podataka.

Ostale

Novosti

Pridružite se našoj email listi

Prvi saznajte za promjene i nova mišljenja nadzornih tijela i inspekcije, čitajte o presudama Suda EU i nacionalnih sudova, drugim novostima i primjerima iz prakse te uživajte u specijalnim ponudama namijenjenim samo našim pretplatnicima.